Odpowiednia oraz zbilansowana dieta są filarem zachowania ciała w jak najlepszym zdrowiu. Dietetyczne dania umożliwiają zrzucenie zbędnych kilogramów i osiągnięcie szczupłej sylwetki. Są one również zalecane dla wszystkich chorych w celu poprawy zdrowia i szybszego wyzdrowienia. Wdrożenie takiego racjonalnego żywienia dietetycznego wymaga jednak zastosowania pewnych zmian.
Podstawy żywienia dietetycznego
Główną cechą, jaką posiadają dietetyczne dania, jest mała zawartość kalorii przy jednocześnie wysokiej wartości energetycznej. Dietetyczny jadłospis powinien opierać się na utrzymaniu właściwego bilansu w dostarczeniu do organizmu trzech podstawowych składników decydujących o jego prawidłowym funkcjonowaniu – białek, tłuszczy oraz węglowodanów. Jednocześnie należy unikać pokarmów bogatych w „puste kalorie”, nieposiadających żadnej wartości odżywczej. Przygotowanie dań dietetycznych wymaga rezygnacji z pewnych produktów, takich jak nasycone kwasy tłuszczowe, tłuszcze zwierzęce czy słodycze. W tym celu należy zastąpić je ich zdrowszymi odpowiednikami, jak np. chudym mięsem, suszonymi owocami oraz dużą ilością warzyw. Istotna jest również modyfikacja procesów wykorzystywanych do przygotowania dietetycznych posiłków. W tym wypadku warto porzucić smażone potrawy na rzecz tych gotowanych, duszonych czy pieczonych. Lepszym wyborem będzie spożywanie surowych warzyw. Kluczowa jest również regularność posiłków – optymalnie w ciągu dnia powinno ich być od czterech do pięciu.
Opracowanie dietetycznego jadłospisu
Tak naprawdę można spotkać ogromną ilość przepisów na potrawy, które będą lekkie i zdrowe a zarazem smaczne. Szeroki wachlarz produktów o wysokiej wartości odżywczej oraz niskiej kaloryczności gwarantuje przygotowanie zróżnicowanych posiłków na cały dzień. Przystawką mogą być lekkie zupy lub kremy, faszerowane czy pieczone warzywa. W daniu głównym podstawę może stanowić kurczak lub wszelkiego rodzaju ryby. Dobrą bazą do przygotowania takich posiłków może być kasza jaglana bądź gryczana. Zdrowy deser z kolei można oprzeć na wykorzystaniu nasion chia, czerwonej fasoli i różnego rodzaju owoców. W przypadku braku pomysłu na sporządzenie zdrowego jadłospisu warto sięgnąć po pomoc specjalisty. Dietetyk posiada odpowiednią wiedzę, która pozwoli mu na przygotowanie spersonalizowanego menu dietetycznych dań, odpowiadającego indywidualnym preferencjom żywieniowym. Jednocześnie będzie jednym z motywatorów do utrzymania diety w celu osiągnięcia wymarzonej sylwetki i kondycji ciała.