kiss.com.pl

kiss.com.pl – moda, uroda, zdrowie

kuchnia przechowywanie
Dom

Kuchnia przechowywanie – ciekawe pomysły, triki i inspiracje

Kuchnia to niezwykłe miejsce w każdym domu. Może być ona duża lub mała. Może być urządzona w stylu klastycznym, nowoczesnym, boho, glamour bądź każdym innym. Jednak zazwyczaj mianownikiem każdej kuchni jest brak dostatecznego miejsca na przechowywanie naczyń i garnków. Bogactwo talerzy, kubków, szklanek i sztućców dobrze jest zagospodarować poprzez wykorzystanie ciekawych tryków, które sprawią, że przestrzeń kuchenna stanie się bardziej pojemna i funkcjonalna.

Kuchnia przechowywanie i wydzielenie stref

Aby w każdej kuchni zapanował ład i dobra organizacja, należy w pierwszej kolejności dokonać podziału na określone strefy. Powinny ono obejmować przechowywanie zapasów, w tym żywności krótkoterminowej i o długim terminie do spożycia. Kolejnym miejscem powinna być strefa przechowywania narzędzi i akcesoriów kuchennych. Poza tym w każdej kuchni powinno być wydzielone miejsce na przygotowywanie posiłków, gotowanie i zmywanie. Właściwa organizacja tych miejsc, ułatwi pracę i utrzymanie porządku.

Strefa przechowywania

Strefę przechowywania stanowi przede wszystkim zabudowa kuchenna, w tym szafki umieszczone pod blatem, wolnostojące oraz wiszące. Pomysłowe jest również dodanie półek wiszących, które zwiększą powierzchnię przechowywania, a dodatkowo mogą pełnić również funkcję dekoracyjną. Zawieszone na haczykach filiżanki to opcja nie tylko bardzo poręczna ale również niesamowicie estetyczna. Dodatkową zaletą jest wykorzystanie zazwyczaj niezagospodarowanych powierzchni ścian. Nowoczesnym wydaniem półek, jest uprawa na nich ziół doniczkowych. Jest to wspaniałe połączenie optymalnego wykorzystania wolnej przestrzeni oraz działanie prozdrowotne. Oprócz półek wiszących można zastosować również stojaki oraz stoliki. Mogą być one wyposażone w kółka, co zwiększy ich mobilność i ułatwi użytkowanie.

Organizacja przechowywania

Dobra organizacja przechowywania jest kluczem do maksymalnie użytecznego wykorzystania przestrzeni. Powinna być zgodna z działaniami intuicyjnymi, tak aby praca w kuchni była lekka i przyjemna. Talerze i miski można przechowywać w szafkach z drzwiczkami lub w ostatnim czasie bardzo popularnych głębokich szufladach. Ich zaletą jest to, że pełne wysunięcie szuflady powoduje nieograniczony i pełny dostęp do wszystkich naczyń kuchennych położonych nawet w jej głębi. Bardzo ciekawą jest opcja dodatkowego oświetlenia szuflady. Sztućce tradycyjnie przechowywane są w płytszej szufladzie. Warto zaopatrzyć ją w specjalne wkłady, umożliwiające podział sztućców na ich rodzaje, zachowanie porządku oraz zabezpieczenie wnętrza szuflady przed uszkodzeniem.
Duże garnki i patelnie są najbardziej problematyczne w kwestii przechowywania. Mają różne rozmiary i mało regularne kształty. Tu z pomocą przychodzą wysuwane kosze, pozwalające na doskonałe wykorzystanie przestrzeni w szafce.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *