Jeżeli laktoza i gluten powodują u danej osoby dolegliwości, rekomendowane jest ich całkowite wykluczenie. Co dokładnie należy jeść w takiej sytuacji?
Jak dokładnie powinna wyglądać dieta bez glutenu i laktozy?
Koniecznie trzeba zdawać sobie sprawę, że podstawowym źródłem składników odżywczych będą warzywa, owoce i niektóre rodzaje kasz czy makaronów. Można mieć wtedy całkowitą pewność, że nietolerancja pokarmowa nie będzie stanowiła żadnego problemu w codziennym życiu. Osoby, które będą przechodziły na dietę bez bez glutenu i laktozy muszą zadbać o to, by poszczególne danie kompleksowo odżywiały ich organizm. Należy zdawać sobie sprawę, że osoby, które chorują na celiakię mogą być narażone na ryzyko związane z niedoborem witamin z grupy B, A, E, kwasu foliowego czy magnezu. Jest to oczywiście spowodowane upośledzeniem wchłanialności mikroskładników.
Nie można jednak zapomnieć, że jest to dieta eliminacyjna. Świetną opcją będzie zatem zadbanie o właściwe zamienniki czy suplementację minerałów i witamin. Bardzo podobnie będzie wyglądała sytuacja w przypadku diety bez laktozy. Warto wykluczyć z jadłospisu bardzo dużą liczbę mlecznych produktów. Należy wiedzieć, że są one również głównym źródłem wapnia. Ponadto odgrywają bardzo istotną rolę w organizmie w trakcie pracy mięśnia sercowego czy mięśni głębokich. Trzeba zadbać o dostarczanie właściwych porcji wapnia dla organizmu.
O czym jeszcze należy pamiętać będąc na diecie bez glutenu i laktozy?
Koniecznie trzeba zdawać sobie sprawę, że doskonale zdadzą egzamin takie produkty, jak: napoje migdałowe, ryżowe, sojowe, jaja, kalafior, brokuły, fasola, warzywa kapustne, warzywa strączkowe, przetwory z ryżu, gryki, dyni, migdały oraz orzechy. Wybór produktów jest zatem zdecydowanie większy, niż mogłoby się wydawać. Rekomendowane jest jednak zwracanie szczególnej uwagi na przetworzone produkty. W ich składzie może znajdować się wzmacniacz smaku w postaci laktozy.
Osoby, które są na omawianej diecie powinny całkowicie wykluczyć wspomniane produkty ze swojego jadłospisu. Świetnym rozwiązaniem będzie także herbatka ziołowo-owocowa. Cechuje się ona właściwościami, które nie tylko wspomagają, ale również regulują procesy trawienne. Należy pamiętać także o błonniku. Wspiera on mikroorganizmy, które znajdują się w przewodzie pokarmowym. Ponadto zapewnia uczucie sytości. Nie wszyscy zdają sobie sprawę, że znajduje on również zastosowanie w prewencji cukrzycy, otyłości, a także miażdżycy. Warto zaopatrywać się w produkty wysokiej jakości.